Sipoolainen Janne Nickström oli jo koululaisena kesätöissä Ingmanilla, mutta tuolloin mielessä olivat tyystin toisenlaiset urasuunnitelmat. Toisin kuitenkin kävi ja takana on jo 20 vuoden työrupeama kotikylän maitotehtailla.
”Oppipojaksi minua vieläkin välillä tituleerataan, sillä täällä on porukalla todella pitkiä työuria”, muistuttaa sipoolainen Janne Nickström.
Hänen valvovan silmänsä alla kulkee päivittäin katkeamaton viili- ja jogurttipurkkien jono tuotantolinjoilta pakkaamoon ja sieltä kylmävaraston kautta tien päälle ja kauppojen hyllyille. Jannen vastuulla on, että tuotanto pyörii Arlan Sipoon tuotantolinjalla kitkatta. Mahdolliset häiriöt paikallistetaan ja korjataan asap-periaatteella.
”Moni voi ajatella, että tehdasympäristö on yksitoikkoinen työpaikka, mutta kyllä jokainen päivä on vähän erilainen. Aina tulee tilanteita, joissa on osattava ennakoida tai toimia nopeasti. Tämä minun työni on tällaista ongelmanratkaisua”, Janne kuvailee.
42-vuotiaan käynnissäpitäjän uraputki alkoi silloisen Ingmanin tehtaalla jo 1980-luvun lopulla, kun hän oli jäätelötehtaan puolella kesätöissä. Sen jälkeen tie vei lukioon ja laskentamerkonomin opintoihin.
Nuoren miehen urahaaveille tuli kuitenkin ikävä takaisku, sillä työt olivat 1990-luvun alun lamavuosina kiven alla.
”Sitten työvoimatoimistosta soitettiin, että Ingmanin jäätelötehtaalla olisi tarjolla töitä. Paikka oli kesätöistä tuttu ja ajattelin, että parempi tämäkin kuin toimettomuus”, Janne muistelee.
Hyvä meininki pitää talossa
Hetkelliseksi ajateltu pesti venyi lopulta 17 vuodeksi, jona aikana Ingmanin jäätelöt tulivat tutuiksi niin makunsa kuin tuotantoprosessinsa kautta. Viitisen vuotta sitten hän siirtyi naapurissa olevan maitotehtaan puolelle, josta tuli samoihin aikoihin osa kansainvälistä Arlaa. Sittemmin myös Ingmanin jäätelöt on myyty Unileverille.
”Onhan tämä kieltämättä ollut odotettua pidempi työrupeama, mutta olen viihtynyt todella hyvin. Täällä on edelleen sellaista hyvää perheyhtiömeininkiä eli porukka tuntee toisensa ja puhaltaa yhteen hiileen”, Janne kiittelee.
Osansa on luonnollisesti silläkin, että työtehtävät ovat muuttuneet vuosien ja osaamispääoman mukana. Eteenpäin kuulemma pääsee, jos sitä itse haluaa.
”Itsekin aloitin tuolta hihnan loppupäästä pakkaamosta. Nyt olen tässä eräänlaisena linjan vastuullisena työntekijänä.”

”Kyllä oman firman puolta pitää myös ruokakaupassa. Jääkaapista ei kilpailijan tuotteita löydy”, vakuuttaa Janne Nickström.
Ansiomerkkiperinnettä arvostetaan
Jannen 20-vuotinen työura huomioitiin hiljattain myös Arlan puolella, joka palkitsi hänet kauppakamarin ansiomerkillä. Oman työnsä ohella myös luottamusmiehenä toimiva Janne arvostaa huomionosoituksen korkealle ja sama on kuulemma meininki koko työyhteisössä. Vapaa-aika kuluu kahden pojan harrastusten parissa ja Sibbo Vargarnan 2006-poikien jalkapallojoukkueen toisena vastuuvalmentajana.
”Tämä ansiomerkki-perinne oli vahva jo Ingmanin aikana ja työntekijöiden mielestä on todella hienoa, että se on säilytetty. Ensimmäisen 10-vuotismerkin sain jäätelötehtaan puolelta. Siellä tästä perinteestä on uuden omistajan aikana jostain syystä luovuttu”, hän kertoo.
Ja vaikka päivittäin silmissä juoksee tuhansittain viili-, maito- ja jogurttipurkkeja, etsii silmä samoja logoja ostoskoriin myös ruokakaupan maitohyllystä.
”Tämä on tosiaan aika jännä juttu, johon en itsekään aluksi uskonut. Mutta niin se vain on, ettei omaan jääkaappiin osta kilpailijan tuotteita kuin pakon edessä”, Janne vakuuttaa.
The post Maitomiehen uraputki alkoi jäätelökesästä appeared first on Keskuskauppakamarin ansiomerkit.