”Eihän näitä ansiomerkkejä voi olla arvostamatta. Tuntuu hyvältä, kun työnantaja muistaa”, sanoo 25 työvuodesta hopeisen ja 35 sekä 40 vuodesta kultaiset ansiomerkit saanut Jorma Koskelainen Sonoco-Alcorelta Karhulasta.
Ahlströmiltä vuonna 2004 monikansalliseen omistukseen siirtynyt Sonoco Alcore Oy valmistaa hylsyjä pääasiassa paperiteollisuuden ja kuluttajatuotteita valmistavan teollisuuden tarpeisiin. Yhtiöllä on Suomessa kolme toimipistettä Karhulassa, Ruovedellä ja Ruukissa ja vakituisia työntekijöitä niissä yhteensä 151.
”Ahlstöm aloitti tällä paikalla toimintansa jo 1888 ja vaikka omistaja on vaihtunut, me juhlistamme tänä vuonna 125-vuotista toimintaa”, sanoo kartonkitehtaan johtaja Arto Lindberg.
Jorma Koskelainen tuli silloisen Ahlstömin palvelukseen 17-vuotiaana poikasena vuonna 1971. Viime kesänä työvuosia tuli täyteen kunnioitettavat 42 vuotta.
”Työurat ovat meillä pitkiä ja vaihtuvuus vähäistä. Monet ovat valmistamassa kartonkia ja hylsyjä jo kolmannessa tai neljännessä polvessa”, Koskelainen kertoo.
Suomalainen tapa kiittää
Menestyvän yrityksen tunnistaa motivoituneista työntekijöistä, joiden työpanosta organisaatiossa arvostetaan. Palkitseminen ja kiittäminen ovat olennainen osa tämän päivän suomalaista työkulttuuria. Globaalissa organisaatiossa paikallinen tapa toimia tullaan Lindbergin mukaan säilyttämään jatkossakin.
”Sonocon konsernia johdetaan Amerikasta ja Euroopan pääkonttori sijaitsee Brysselissä. Kansainvälisestä näkökulmasta ansiomerkki on puhtaasti suomalainen tapa kiittää työntekijää. Jenkkityyli on enemmänkin grillijuhla tai ulkoilutapahtuma, eikä tällainen kiittäminen ja ansiomerkkien filosofia heille aukea”, Lindberg pohtii organisaatioiden ja johtamisen kulttuurieroja.
Ansiomerkit otettiin käyttöön Ahlströmilla jo 1950-luvulla. Tuolloin merkki oli yhtiön oma ja sen sai ensimmäisen kerran kun palvelusvuosia tuli täyteen 25 vuotta. Sonoco-Alcoren Karhulan tehdas jatkaa Ahlströmiltä perittyjä muistamiskäytäntöjä. Keskuskauppakamarin ansiomerkit otettiin käyttöön omistajavaihdoksen yhteydessä vuonna 2005 ja viime vuoteen mennessä merkkejä oli myönnetty yhteensä 69 kpl.
”Meillä merkkien jako alkaa 25 vuoden työuran jälkeen. Tämä on Ahlstömin perintoä ja selittyy osittain myös sillä, että haluamme liittää kiittämiseen myös rahallisen palkitsemisen”, Lindberg kertoo.

Jorma Koskelainen ehti työuransa aikana saada yhden hopeisen ja kaksi kultaista ansiomerkkiä. Vuodenvaiheessa työhaalari jää naulaan ja eläkeläisen päivät saavat uutta sisältöä.
Sonoco-Alcoren työntekijöiden parissa ansiomerkki on odotettu ja arvostettu.
”Kyllä näistä työporukoissa puhutaan varsinkin, kun ensimmäisen merkin aika alkaa lähestyä. Tunnustus on haluttu ja odotettu – 25 vuotta on ihmisen elämässä pitkä aika”, Koskelainen kertoo.
Ammattitaito syntyy kokemuksesta
Sonoco-Alcorella kokeneita, pitkäaikaisia työntekijöitä arvostetaan ja heidät halutaan huomioida positiivisissa merkeissä. Kokemusvuodet nähdään yhtenä tärkeänä ammattitaidon osana.
”Meillä on iän puolesta monipuolinen henkilöstörakenne ja prosessiteollisuudessa se on tärkeää. Tarvitsemme nuoruuden intoa ja ketteryyttä, mutta ilman kokemusta ja sen mukanaan tuomaa ammattitaitoa koko prosessi alkaisi yskiä pahemman kerran. Molempia tarvitaan jotta lopputulos on hyvä”, painottaa Lindberg.
Mekaanisesta kunnossapidosta Sonoco-Alcoren palveluksessa vastannut Koskelainen siirtyy vuodenvaihteessa koneiden ja putkien ääreltä eläkkeelle.
”Takana on pitkä työura ja haave omasta ajasta ja sen käyttämisestä mieluisalla tavalla on nyt viimein toteut. Olen onnellinen, jos saan olla terveenä ja vapaana”, Jorma miettii tulevaisuutta.
Teksti on julkaistu Kymenlaakson kauppakamarin jäsenlehdessä Kauppakamarilainen 3/2013.
The post ”Odotettu ja arvostettu” appeared first on Keskuskauppakamarin ansiomerkit.