Monet yritykset rypevät yt-neuvotteluiden kourissa eikä suuria yleiskorotuksia ole ollut enää vuosiin saatavilla. Palkitsemisasiantuntija Kiisa Hulkko-Nyman on sitä mieltä, että palkitsemista ei kuitenkaan ole varaa tinkiä. “Hyviä suorituksia tulee nostaa esille ja niiden palkitseminen koetaan oikeudenmukaiseksi.”
Erikoispalkkiot ovat eräänlainen palkitsemistrendi, jota voisi nimittää taantuman positiiviseksi sivuvaikutukseksi. “Erikoispalkkiot ovat hurjan kustannustehokkaita. Ne eivät maksa paljon, mutta ovat teholtaan suuria”, tällä hetkellä väitöskirjaa strategisesta palkitsemisesta Aalto-yliopiston tuotantotalouden laitokselle viimeistelevä Hulkko-Nyman sanoo. “Erikoispalkkiot ovat usein symbolisia ja suhteellisen pieniä, jos niitä verrataan esimerkiksi siihen että kaikille tulisi jokin korotus tai tulospalkkio.” Siksi työntekijöiden muistaminen pienin tunnustuksin on yleistynyt niukkoina aikoina.
Innostavaa palkitsemista sosiaalisen median maailmasta
Minkälaisia tällaiset erikoispalkkiot sitten voivat olla? Hulkko-Nyman kannustaa erityisesti yhteisöllisyyttä lisäävien palkkiojärjestelmien ja –tapojen käyttämiseen. “Tällä hetkellä innostavan palkitsemisen kehittämisessä hyödynnetään sosiaalisen median maailmaa. Esimerkiksi yrityksille suunnattu sosiaalisen median työkalu Yammer tarjoaa uusia tapoja nostaa palkitsemista organisaation sisällä.”
Työntekijät voivat esimerkiksi antaa peukkujen muodossa toisilleen pisteitä hyvistä suorituksista. Käytäntö tekee hyvät teot ja suoritukset näkyviksi. “Tällä tavalla voidaan nostaa esiin mitä tahansa elementtejä hyvästä työstä, myös sellaisia, jotka eivät aina kantaudu esimiehen korviin. Huomataan vaikka koko työporukan suoritusta taustalla tukeneen työtoverin tärkeä panos.”
Yhdysvalloissa hyvistä suorituksista saatavien pisteiden järjestelmät ovat tavallisia, eikä palkkion hyvästä suorituksesta tarvitse olla sen kummoisempi. Pisteitä kerryttänyt on saatettu palkita vaikkapa Starbucks-kahvikupongilla tai elokuvalipulla. “Kukaan ei elä kahvikupongilla, mutta palkkioksi saatu kuponki ja hyvän palautteen muistaminen siinä vaiheessa kun kahvin nauttii tuplaa kokemuksen”, Hulkko-Nyman naurahtaa. Tärkeintä erikoispalkkioissa on, että ne innostavat ja sitouttavat henkilöstöä.
Hulkko-Nyman painottaa palkitsemisessa kokeilukulttuuria. “Erikoispalkkiot voivat olla kerta- tai kampanjaluonteisia. Jos ne epäonnistuvat, tehdään paremmin. Pääasia on, että uskalletaan ja kokeillaan.”
Erikoispalkkiot vaativat myös pelisäännöt ja näkyvät perusteet. “Vaikka osa niistä annettaisiin spontaanisti, saajien tulee olla tarkasti selvillä, mihin palkkioiden jako perustuu.”
Hulkko-Nyman korostaa niin yrityksen sisäisen kuin ulkoisen viestinnän roolia uusien palkitsemiskäytäntöjen käytössä. “Parhaat yritykset osaavatkin jo käyttää videopätkiä ja animaatiota, joilla innostetaan työntekijöitä uuteen järjestelmään hauskalla tavalla.”
Yritysten tulee myös varautua siihen, että viesti uusista käytännöistä leviää – myös silloin, kun ne epäonnistuvat. “Ylipäätään kaiken palkitsemisen tulee olla sellaista, että se kestää päivänvalon, koska sinne se päätyy”, Hulkko-Nyman tiivistää.
Pelillistäminen on tulevaisuuden palkitsemista
Työelämän muutokset vaikuttavat tulevaisuuden palkitsemiskäytäntöihin, ja uusia tuulia haetaan pelillistämisestä. Pelillistäminen viittaa tässä yhteydessä työn kekseliääseen kannustamiseen, jatkuvan palautteen antamiseen, vuorovaikutukseen ja tekijää ilahduttaviin tapoihin järjestää työtehtävät – se ei ole pelkkää huvittelua. Olennaista on työn tulosten jatkuva näkyminen.
Pelillistäminen on toimiva ratkaisu, kun ihmiset esimerkiksi osallistuvat maailmanlaajuisesti kukin omalla roolillaan laajaan projektiin. “Yhteisöä voidaan innostaa teknologian avulla. Pelillistämistäminen on parhaimmillaan silloin, kun se onnistuu pitämään ihmiset työn imussa.”
Hulkko-Nyman painottaa “make it work”-motivaatiolausetta. “Tähän ajatteluun sopivat uudet trendit. Hauskuus, oikeudenmukaisuus ja rohkeat kokeilut synnyttävät uutta palkitsemiskulttuuria.”
Teksti: Keskuskauppakamari/Miira Kokkonen
The post Onko yrityksessäsi talous tiukoilla? Erikoispalkkiot ovat niukkojen aikojen palkitsemistrendi appeared first on Keskuskauppakamarin ansiomerkit.