Quantcast
Channel: Keskuskauppakamari
Viewing all articles
Browse latest Browse all 65

Kultaisella elämäntyö­merkillä palkittu päiväkodin johtaja: ”Aikuiset voisivat oppia lapsilta hetkessä elämistä”

$
0
0

Päiväkoti-Daghemmet Laaksonpesä on Espoon Suur-Leppävaaran vanhin edelleen toiminnassa oleva yksityinen päiväkoti. Toiminnan aloittanut leikkikoulu perustettiin 50 vuotta sitten, ja vuodesta 1996 Tiina Järvelin on toiminut Laaksonpesän johtajana. Järvelin yllätettiin täysin päiväkodin kevätjuhlassa, kun hänelle myönnettiin Keskuskauppakamarin kultainen elämäntyömerkki.

Kun muilla työpaikoilla puhutaan strategioista ja visioista palaveripöydässä, Tiina Järvelinin työpaikalla saatetaan pohtia esimerkiksi tällaista:
”Mä oon miettiny, että kun ihmiset kuolee ja menee taivaaseen, niin miten ne ei tipu sieltä?”

Tiina Järvelin, 59, on Espoolaisen Päiväkoti-Daghemmet Laaksonpesän johtaja. Hänelle myönnettiin toukokuussa Keskuskauppakamarin kultainen elämäntyömerkki Laaksonpesän kevätjuhlassa, jossa lapset ja näiden vanhemmat olivat läsnä. Lapset kyselivät uteliaina: ”Miks sä sait tollaisen mitalin?”

tiinajarvelin

Keskuskauppakamarin kultaisella elämäntyömerkillä palkittu yksityisen päiväkodin johtaja Tiina Järvelin: ”Mainostaa meidän ei tarvitse, kyllä lapsia on aina tulossa.”

Mitalin arvoinen

Järvelin valmistui Tampereen lastentarhaseminaarista lastentarhaopettajaksi keväällä 1976. Ammatinvalinta oli helppo, sillä Järvelinin mukaan hänellä on ”luontaisesti hauskaa” pikkuisten kanssa ja hän on aina pitänyt lapsista.

Ja lapsia Järvelinin ympärillä onkin ollut lähes aina. Järvelin työskenteli Espoon kaupungilla lastentarhaopettajana heti valmistuttuaan kunnes hän jäi äitiyslomalle vuonna 1981. Lapsia tuli vielä kaksi lisää seuraavien vuosien aikana, ja Järvelin hoiti omaa kolmea lastaan kotona toimien samalla perhepäivähoitajana. Hän piti myös taloyhtiön yksityistä leikkikerhoa ja veti satutunteja kirjastossa.

Syksyllä 1990 Järvelin aloitti Laaksonpesässä, joka oli siihen aikaan osapäiväinen, yksityinen leikkikoulu. Toimintaa vedettiin kahden aikuisen voimin.

Vuosien saatossa vanhemmat alkoivat toivoa myös esikoulua, ja Espoon kaupunki vaati valvojaa toiminnalle. Järvelin valittiin Laaksonpesän johtajaksi 1996, ja hänen aikanaan Laaksonpesä on muuttunut kokopäivähoitoa tarjoavaksi päiväkodiksi, jossa on 10 työntekijää ja 48 lasta.

”Osallistun kuitenkin muiden lailla lasten hoitoon”, Järvelin tähdentää. ”En haluaisi suureen päiväkotiin hallinnolliseksi johtajaksi, joka ei ole tekemisissä lasten kanssa.”

Laaksonpesässä on ollut alusta asti mahdollisuus tutustua molempiin kotimaisiin kieliin, sillä osa hoitajista puhuu äidinkielenään ruotsia.

Vanhemmat ovat kuulleet toisiltaan, että lapset viihtyvät Laaksonpesässä, ja päiväkodilla on alueella hyvä maine.

”Mainostaa meidän ei tarvitse, kyllä lapsia on aina tulossa”, Järvelin sanoo hymyillen.

Vanhemmat kiinteästi mukana toiminnassa

Koska Laaksonpesä on yksityinen päiväkoti, on vanhemmilla erityinen rooli: kun Järvelin ja muu henkilökunta vastaavat päiväkodin toiminnasta ja hoitavat lapset, luovat vanhemmat edellytykset toiminnalle. He korjauttavat esimerkiksi tilat ja vastaavat osaltaan talouspuolesta. Kaikki mukana olevat perheet saavat myös yksityisen hoidon tukea valtiolta ja kunnalta.

”Monet vanhemmat pitävät siitä, että täällä he ovat kiinteästi toiminnassa mukana”, Järvelin sanoo. ”Vanhemmat tuntevat toisensa hyvin, koska osa heistä kuuluu päiväkodin hallitukseen. Koen myös itse, että minulla on läheisemmät suhteet vanhempiin täällä kuin kunnallisella puolella, vaikka vanhemmat eivät puutukaan varsinaisiin työtehtäviimme.”

Kun kunnallisissa päivähoitopaikoissa lapsia on yleensä noin seitsemän per aikuinen, Laaksonpesässä on kuusi. Järvelinin mukaan yksityisen päiväkodin hyviin puoliin kuuluu myös se, että byrokratiaa on paljon vähemmän.

Tärkeintä on kohdata lapsi

Tiina Järvelin on hoitanut lukuisia lapsia ja häneltä tekeekin mieli kysyä, mitkä ovat tärkeimmät asiat, jotka hän on oppinut lasten kanssa työskennellessä.

”On hyvin tärkeää kohdata jokainen lapsi, ja kunnioittaa lapsen persoonaa sellaisena kuin hän on. Lapsen arvostaminen ja lapsen kuunteleminen ovat kaikkein tärkeimpiä asioita”, Järvelin pohtii.

Järvelinin mielestä aikuiset voisivat oppia lapsilta hetkessä elämistä. ”Lapset leppyvät nopeasti suuttuessaan, eivätkä jää märehtimään vanhoja asioita.”

Olisipa lapsilla kenties annettavaa markkinointipalavereihinkin: Järvelin kertoo tytöstä, joka lauloi prinsessalaulua, mutta sirotteli sinne tänne sanan ”Batman”. Kun Järvelin kysyi miksi tyttö teki niin, tämä vastasi: ”No pitäähän siinä olla jotain pojillekin, ei ne muuten jaksa kuunnella.”

The post Kultaisella elämäntyö­merkillä palkittu päiväkodin johtaja: ”Aikuiset voisivat oppia lapsilta hetkessä elämistä” appeared first on Keskuskauppakamarin ansiomerkit.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 65

Trending Articles